Základné informácie

09.02.2016 11:36

Rozdelenie pozemku si vlastník volí podľa vlastných požiadaviek.
Na zápis do katastra nehnuteľností potrebujete:

  1. Žiadosť o zápis geometrického plánu (Ak dochádza k zmene vlastníka tak "Návrh na vklad vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností"
  2. Úradne overený geometrický plán
  3. Pokiaľ sa menia aj právne vzťahy k pozemkom tak zmluvu definujúcu vlastnícke zmeny a poplatok za vklad.

Geometrický plán sa meria v prípade, ak budova nie je zakreslená v katastrálnej mape a vy ju tam potrebujete dostať, aby ste s ňou mohli právne nakladať.

Na zápis do katastra nehnuteľností potrebujete:

  1. Žiadosť o zápis geometrického plánu
  2. Úradne overený geometrický plán
  3. Táto príloha môže mať niekoľko podôb.
    1. ak ste doma našli kolaudačné rozhodnutie, stačí zájsť na mestský, alebo obecný úrad. Tam Vám pridelia súpisné číslo a toto potvrdenie o pridelení bude tvoriť prílohu č.3.
    2. ak kolaudačné rozhodnutie, alebo iné právne listiny o existencii stavby nemáte, verte že obec ich v archívoch nájde. Ak sa jedná o stavbu, ktorá je postavená pred rokom 1976, obec Vám vydá o tom potvrdenie. Ak je stavba postavená po roku 1976 a nejedná sa pri tom o nelegálnu „čiernu“ stavbu, obec Vám vydá potvrdenie o existencii súpisného čísla, alebo iné potvrdenie charakterizujúce právoplatnosť stavby. Tieto potvrdenia, resp. ohlásenia budú tvoriť prílohu č.3.

Geometrický plán sa meria pred kolaudáciou stavby. Ak už máte geometrický plán na rozostavanú stavbu, ktorý ste si dali vyhotoviť počas výstavby, tak ho môžete použiť aj ku kolaudácii. Zväčša pri zameriavaní rozostavanej stavby geodet zväčší obvod stavby o plánované zateplenie, tak pri kolaudácii s tým nebudete mať problém. Geodet Vám tiež vyhotový zameranie adresného bodu (budete to potrebovať ku kolaudácii).
Na zápis do katastra nehnuteľností potrebujete:

  1. Žiadosť o zápis geometrického plánu
  2. Úradne overený geometrický plán
  3. Potvrdenie o pridelení súpisného čísla – toto potvrdenie Vám vydá mestský alebo obecný úrad pri doložení kolaudačného rozhodnutia a zamerania adresného bodu). Kolaudačné rozhodnutie Vám vydá príslušný stavebný úrad

Geometrický plán sa meria, ak sú obvodové múry stavby vytiahnuté vo výške aspoň 1m
Na zápis do katastra nehnuteľností potrebujete:

  1. Žiadosť o zápis geometrického plánu
  2. Úradne overený geometrický plán
  3. Znalecký posudok, ktorý poukazuje na stupeň rozostavanosti stavby

Posledný krok, na ktorý klienti zabúdajú, je samotný zápis geometrického plánu. Ako náhle Vám geodet odovzdá geometrický plán neznamená to, že už máte všetko vybavené. Posledným krokom k tomu, aby ste dostali stav na geometrickom pláne do katastrálnej mapy a do listu vlastníctva LV je potrebné daný geometrický plán zapísať.

Lehota na zapísanie je 60 dní od podania žiadosti o zápis na príslušnej správe katastra. Pokiaľ sa budú meniť aj vlastnícke práva k dotknutým pozemkom je nutné vykonať vklad na základe doloženia zmluvy, ktorá vlastnícke zmeny definuje. V tomto prípade je lehota na zapísanie 30 dní a je spoplatnená 66€. Samozrejme sa dá táto lehota skrátiť na 15 dní, ale táto možnosť je správou katastra spoplatnené sumou 265,50€.

Najčastejšie dôvody na vyhotovenie geometrického plánu:

- ak potrebujete rozdeliť svoj pozemok, resp. zlúčiť,
- ak potrebujete zakresliť do mapy staršie stavby, ktoré doposiaľ nie sú evidované na katastrálnej mape (je to potrebné z dôvodu predaja nehnuteľnosti, resp. z dôvodu jej založenia),
- ak potrebujete zapísať rozostavanú stavbu pre potreby čerpania hypotekárneho úveru,
- ak potrebujete zapísať stavbu pre vydanie kolaudačného rozhodnutia,
- ak potrebujete odňatie z pôdneho fondu z dôvodu vydania stavebného povolenia,
- v neposlednom rade na grafické vymedzenie rôznych vecných bremien.

V týchto prípadoch je potrebné zavolať geodeta, ktorý spolu s Vami vyhodnotí danú situáciu a potrebný geometrický plán vyhotoví. Do rúk Vám odovzdá minimálne 3 kópie originálov.
Geometrický plán nadobúda štatút právoplatného technického podkladu na právne úkony len ak je úradne overený geodetom príslušnej správy katastra.

Porealizačné zameranie je úkon, ktorým sa zameria poloha a priebeh novovybudovaných stavebných objektov a inžinierskych sietí. Dokumentácia porealizačného zamerania je potrebná iba v prípade ak je vo vašom meste spravovaná Digitálna technická mapa mesta. V tom prípade je nutné ju doložiť spolu s geometrickým plánom ako podklad pri kolaudácii samotných objektov.

Predrealizačné zameranie je úkon, ktorým sa polohopisné a výškopisné prvky terénu premietnu do účelovej mapy. Takéto predrealizačné zameranie slúži na presné zoznámenie sa s daným terénom v kanceláriách projektantov. Tí Vám následne naprojektujú najoptimálnejšiu a cenovo najvýhodnejšiu realizáciu.

Vytýčenie stavebného objektu je úkon, ktorým sa v teréne vyznačia lomové body objektu prevzaté z projektovej dokumentácie. Je to polohové aj výškové osadenie stavebného objektu v  teréne. Je to úkon, ktorý je náročnejší na presnosť vytýčenia ako napr. v prípade vytýčenia hranice pozemku. Preto je to klasifikované ako inžinierska geodézia, kde by mal geodet zvoliť adekvátnu metodiku jeho prác.

Vytýčenie hranice pozemku je úkon, ktorým sa v teréne vyznačia lomové body Vašej nehnuteľnosti. Inými slovami je to premietnutie katastrálnej mapy do terénu. V teréne sú stabilizované zväčša drevenými kolíkmi resp. roxormi.

Geometrický plán je technický podklad právnych úkonov a iných listín, graficky znázorňuje nehnuteľnosť pred zmenou a nehnuteľnosť po zmene s uvedením doterajších a nových parcelných čísiel, výmer, druhov pozemkov a ďalších údajov.

Geodet je Váš partner, ktorý sprevádza Vaše kroky v oblasti výstavby od prvých náčrtkov cez realizáciu až po samotnú kolaudáciu stavby. Dohliadame na to, aby pravé uhly mali vždy 90 stupňov, aby Vaše predstavy o dokonalom bývaní boli do bodky premietnuté na Váš pozemok.